Joost van Balkom werd in 1959 geboren in 's-Hertogenbosch. Hij studeerde Algemene Muzikale Vorming en klarinet aan het Brabants conservatorium te Tilburg, aan de l'ecole francaise de carillon te Douai beiaard en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag compositie. Hij volgde o.a. een management- en muziekjounalistiek cursus. 

Hij schreef composities en arrangementen voor veel verschillende bezettingen.

Momenteel is hij werkzaam als saxofoon/klarinet docent bij verschillende kunstinstellingen. Samen met collega's richtte hij twee muziekscholen op: Regionale Muziekschool De Wissel te Bodegraven en Regionale Muziekschool 's-Hertogenbosch.

Hij is werkzaam als stadsbeiaardier van 's-Hertogenbosch, Boxtel en Drunen en werkzaam als componist/arrangeur. Als adviseur is hij werkzaam bij de restauratie en inrichten van het carillon van Boxtel.

De afgelopen jaren werkte hij veel samen met beeldend kunstenaar Bert Vogels. Met hem initieerde hij verschillende projecten waaronder Humming Birds, uitgevoerd op Gaudeamus Muziekweek, Magisch Maastricht, De Bossche beiaardweek, Theater festival de Boulevard en in Kunstfort Asperen (zie foto) en La cloche Felee. 

Joost voltooide in 2016 een schoolproject voor de basisschool, Hemelse Tonen. In dit project wordt aan groep 5, 6 of 7 uitgelegd wat de functie is van een klok, hoe de beiaard is ontstaan en wat de functie is van de beiaardier. Hij werkte in dit project samen met schoolmusicus Annemien van der Dool en grafisch ontwerper Otto Vork. 

Dit lespakket is via de site van de Bossche Beiaardstichting te koop: http://www.beiaardonline.nl/beiaardstichting/webshop/

 

 


Voor een uitgebreide c.v.: curriculum vitae