Composities

Joost componeert en arrangeert al vanaf zijn zestiende jaar. Vandaar dat hij honderden composities en arrangementen op zijn naam heeft staan. Hij schreef composities in opdracht van het o.a. festival Oorproeven,

November music, Theater festival de Boulevard, accordeonist Gertie Bruin en het Brabants kamerkoor.

De laatste jaren werkte hij samen met beeldend kunstenaar en uitvinder Bert Vogels. Samen ontwikkelden zij projecten rondom een stukje Nederlands cultureel erfgoed: de beiaard. Het project Humming Birds hebben zij opgevoerd op Gaudeamus muziekweek (2011) , Magisch Maastricht (2012), De Bossche beiaardweek (2011), Theater festival De Boulevard (2010),in de nacht van het conservatorium van Maastricht (2012) en in een aangepaste versie in kunstfort Asperen (2013) en Peel en Klok museum te Asten (2014)

2de Keuris Componisten concours 2016

De in 2015/2016 geschreven compositie Pugna Patriotarum, strijd om het vaderland, is in de tweede ronde van het 2de Keuris componisten concours gekomen. Deze compositie is de eerste in een kleine reeks van composities over landen waar een nationale of internationale strijd wordt geleverd. De tweede in deze reeks verhaalt de strijd van het Poolse volk: Wroclaw, Pugna Patriotarum 2.

Clemens non Papa 500 en Jeroen Bosch jaar 2016

In 2012 werd gevierd dat Clemens non Papa 500 jaar geleden leefde. In het kader van dit feit werden 150 componisten uit Vlaanderen en Nederland gevraagd om op een cantus firmus van Souterliedekens een nieuwe compositie te schrijven. Joost schreef voor deze gelegenheid drie composities voor gemengd koor en beiaard. Een deel van deze composities is in 2016 tijdens de 27ste Bossche beiaardweek in concertzaal De Toonzaal te 's-Hertogenbosch uitgevoerd door het Brabants kamerkoor onderleiding van Beni Csillag en op de rijdende beiaard Paul Maassen.

Beiaard in het water (2014)

Met architect - beeldend kunstenaar Rob van Dam heeft hij in 2014 meegedaan aan de Bosch Parade met een drijvende beiaard. Deze beiaard is ook in een land versie te gebruiken. Joost componeerde de muziek voor de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch. Deze muziek werd ten gehore gebracht op het moment dat Joost voorbijvoer in zijn drijvende beiaard.

Voices bells and pipes (2009)

In opdracht van de Bossche Beiaardstichting en het Brabants Kamerkoor kreeg Joost de opdracht om een compositie te schrijven voor orgel, beiaard en gemengd koor. Hij schreef een stuk dat gebaseerd is op het anti oorlogs gedicht van Wislawa Szymborska The end and the beginning. Het eerste deel van de compositie is een rap van een schoonmaakster die na een oorlog de rotzooi moet opruimen. Het werkt eindigd met een etherisch zacht gezongen, bijna dreigend: Those who knew what was going on here must take way for those who know little and less than little....

Geen titel (2005)

Schreef Joost in 2005 voor de accodeonist Gertie Bruin. Deze zette de compositie op cd met de naam "Dutch Touch" . Joost schreef deze compositie op het sterfbed van zijn vader in 2004. Gertie maakte er een video bij van een oude vervallen boerderij waar de camer doorheen dwaalde.

Trine (1998) voor A klarinet, piano en dwarsfluit

Behaalde in 1998 de finale van het Flutonicon Compositieconcours.

Beiaard, torenhoog door galmgaten zonder zicht: Hoor mijn klokkenklank (1994)

Deze compositie voor twee beiaardiers is geschreven op verzoek van de Beiaard St. Catharina-toren Doetinchem en in opdracht van het Fonds van de Scheppende Toonkunst Amsterdam. De eerste uitvoering was op zaterdag 14 augustus 1993 en werd uitgevoerd door Joost van Balkom en Gideon Bodden.